Stoppingkassen 1

stoppingkassen, popt

Sidste år blev jeg den glade ejer af en af Sprogeriets lækre stoppingkasser. Kassen er blevet flittigt brugt siden da. Jeg har lystigt blandet stoppingkassens spil og spilforeslag med fronting-/backingkassens ditto. Og jeg har broderet videre på ideerne i begge kasser.

stoppingkassen, popt

Stoppingkassen er målrettet til børn med udtalevanskeligheder, der erstatter et eller flere af fonemerne /f v s ɕ/ (dvs. frikativer) med et eller flere af fonemerne /p b t d/ (dvs. klusiler). Eller omvendt. Kassen kan således bruges både til børn, der stopper (erstatter frikativer med klusiler), og til børn, der frikerer (erstatter klusiler med frikativer). Indholdet er udviklet, så det blandt andet kan anvendes i logopædiske træningsforløb baseret på den forskningsbaserede metode POPT.

stoppingkassen, popt

I kassen ligger:

  • 2 x 96 forskellige billedkort /f v s ɕ p b t d/
  • 8 lydkort + 8 nonordskort
  • 2 spilleplader (én plade med tryk på begge sider)
  • 3 terninger: 1-2-3 terning + 1 terning med lydsymboler /f v s ɕ/ + 1 terning med lydsymboler /p b t d/
  • 8 spillebrikker med lydsymboler
  • 1 fluesmækker
  • Spillevejledning til POPT-forløb med forslag til aktiviteter

På stoppingkassens hjemmeside ligger en række videoer, hvis du gerne vil inspireres til, hvordan kassen kan bruges og spillene spilles. Kassen er beregnet på, at logopæden kan spare på sin forberedelsestid, fordi du kan bruge materialerne, som de er. Dejligt!

Tegningerne er lækre, materialerne gedigne, spillevejledningen nemt at gå til og let at forstå. What’s not to like?

stoppingkassen, popt

Vanen tro har jeg tilpasset materialerne, så de passer til mig, jeg er nemlig ikke særligt god til bare at overtage andres. Bl.a. bruger jeg mine egne fonemikoner.

Hvis du er gladere for SGLAJ, Lydalfabetet eller Maria Grundtvigs ikoner, så brug bare dem. Jeg bruger osse appen Fonitterne, der har helt andre fonemikoner igen. Børnene kan sagtens finde ud af at skifte mellem de forskellige ikoner, er min erfaring.

popt-faser
Faserne i et POPT-interventionsforløb

stoppingkassen, popt

Indlægget her er ikke en gennemgang af, hvordan du kan arbejde med POPT. Hvis du vil læse mere om selve metoden, kan du læse dette indlæg. Og ellers vil jeg varmt anbefale dig at tage et POPT-kursus og/eller læse POPT-manualen.

stoppingkassen, popt

I spillevejledningen er der gode og tydelige anvisninger på, hvordan POPT-principperne er, og hvordan hvert materiale er tænkt brugt. Så jeg har ikke tænkt mig at skrive om, hvordan jeg gør, når jeg gør, som der står i vejledningen. I stedet kan du læse i indlægget Stoppingkassen 2, hvordan jeg helt konkret har arbejdet med både fronting-/backing- og stoppingkassen.

stoppingkassen, popt

Generelt kan du bruge rigtigt mange forskellige materialer i din POPT-intervention, bare du husker, at der er en lang impressiv fase med nonsens-ord uden krav til barnet om at producere targetfonemet/-erne inden den ekspressive fase.

stoppingkassen, popt

Fordelen ved stoppingkassen er ikke desto mindre, at materialet er skræddersyet – til ikke bare POPT men – helt specifikt til børn, der enten stopper eller frikerer.

Loading

Leave a Reply