Samtalestrategier

Som logopæd er det ofte særdeles effektivt at kunne illustrere de pointer om fx god sprogstimulering og god interaktion, som man gerne vil formidle til forældre og andre – devisen er: “Don’t tell me. Show me!” Videoer er eminente til lige præcis dét.

I skrivende stund er vi flere end 51.000.000, der har nydt videoen af drengen, der ser tv med sin far, mens de har en fantastisk samtale. Og hvorfor er den video så så fantastisk? Drengen taler jo det rene volapyk. Fabelagtigt kropssprog ledsaget af mindst lisså fabelagtig volapyk 😀

conversation-with-baby

Dagens leder fra ASHA kommer med et ret godt bud på, hvad der gør videoen værd at se på. Faren benytter sig nemlig af en hoben effektive kommunikations- og samtalestrategier i sin interaktion med drengen. Så når du ska tale med forældre om disse strategier, ka du bruge videoen som et sjovt eksempel.

Jeg har sakset i lederen:

The video of a conversation between a father and his young child that has delighted viewers highlights key conversation strategies speech-language pathologists routinely share with families. The interaction in the video demonstrates key skills needed for speech, language, and communication development.

  1. Take turns when talking. Start conversations with children from birth. Pause after you finish talking to signal it’s the child’s turn to communicate. This gives your child a chance to respond and initiate conversation.
  2. Respond to the content and intent of a child’s vocalizations. Respond to any attempts at conversation, including cooing and babbling.
  3. Follow the child’s lead to establish joint attention. Talk about what the child sees and does.
  4. Pay attention to verbal and nonverbal communication. Use meaningful gestures when you talk. And respond to your child’s gestures, like pointing.
  5. Encourage communication interactions when your child watches TV or uses digital devices. Talk about what is happening and tell stories.
  6. Use different types of communication. Appropriate use of greetings, comments, and asking and answering questions, all help a child learn that talking serves different purposes.
  7. Use “child-directed speech,” also known as “motherese” and “fatherese.” Parents (and older siblings too!) naturally use exaggeration, higher pitch, and relatively simple grammar and vocabulary when they talk to young children. The melodic pitch, repetitions, and questions encourage attentive interactions. But don’t simplify all talk. Model more complex language and new vocabulary words to build speech, language, and conversational skills.
  8. Use expansions. Repeat what your child says and add to it.
  9. Show your excitement when your child vocalizes or uses words. A positive, engaging interaction creates the context for enhancing conversation skills.

Loading

Leave a Reply