Når livets skjorte blir for kort …

41255786264_bae5afd150_o

🎶🎶 Og hva mon der sker, når man ska bort, når livets skjorte blir for kort? 🎶🎶

Inden det her blir for tragisk og melodramatisk – og inden du som læser blir for forskrækket – ska jeg huske at fortælle, at det er min logopædiske skjorte, der er blevet forkortet. Jeg er nemlig blevet førtidspensionist (lyder mere fantastisk, end det er) og er derfor ikke længere klinisk aktiv.

Så hva ska der ske med min skjorte, for jeg er jo stadig logopæd og langt fra borte?

forsker16-9

Jeg har brugt det meste af mit logopædisk aktive liv som vidensdeler. Jeg var mildest talt ikke specielt fagligt dygtig, da jeg i 1991 blev lukket ud i verden til mit allerførste børnelogopædiske job efter bare 9 lektioners universitetsundervisning og en lærerforening, der under ingen omstændigheder ville lukke logopæderne ind hos børnetalepædagogerne – så der var ingen børnelogopædisk praktik knyttet til mit uddannelsesforløb.

Jeg havde det usandsynlige held at starte i et job med en fantastisk mentor, Mette Lyngbye, der delte gavmildt ud af sin viden og erfaring. Før jeg begyndte på universitetet, og mens jeg læste, arbejdede jeg som pædagogmedhjælper i et par børneinstitutioner, så jeg havde heldigvis en del erfaring med førskolebørn at trække på. Endnu et held har været en velsignelse af undervisere, der uden undtagelse har tordnet: “uanset, hva du gør, ska du vide, hvorfor du gør, som du gør, for ellers ka du ikke selv blive klogere.” Husker tydeligt Lars von der Lieths mantra: “ureflekteret pædagogik er noget skidt.” Så det.

Derfor har jeg alle dage set det som en pligt og et princip at dele ud af min egen viden og erfaring, så alle mere-eller-mindre nyudsprugne fagfæller, der kommer efter mig, ka starte på et bedre niveau, end jeg var nødt til … Og så jeg selv ka lære af alle de dygtige fagfæller, der krydser min vej. Ingen grund til, at samtlige af os ska starte med trilobitterne 🐞 🐛 🪳 🪲 🦗 🕷️

forsideEndnu et princip har været, at hvis nogen ska tjene på min vidensdeling, ska det være mig selv. Så jeg har udgivet min logopædiske værktøjskasse på eget forlag, Logopedia, og alle andre materialer har været gratis.

Langt de fleste af disse materialer har jeg opstaldet hos Teachers pay teachers, og jeg har gjort en dyd ud af, at de har været lavet af billeder uden copyright, for så har jeg kunnet dele uden at ha dårlig ophavsretssamvittighed. Min bog, logopædisk værktøjskasse, har jeg selv stået for udgivelsen af – næsten 900 solgte eksemplarer – det er den bog, jeg gerne selv ville ha haft i hånden, da jeg vovede mig ud i mit første job.

når livets skjorte blir for kort - 2020-11-15 21-09-06

Jeg er i tidens løb blevet spurgt af mange (især) studerende: “hvornår vil det ku betale sig at købe en bog – eller rettere – hvornår laver du den endelige version?” Og det er så ved at være nu.

Eftersom jeg ikke længere ska tjene penge på mit arbejde – orker ikke sætte mig ind i lovkomplekset om førtidspension og ekstraindtægter – er jeg gået i gang med at lave en ‘endelig’ version til downloadning her på siden. Der er bare en lille detalje i form af en fantasilliard links og henvisninger, der ska på plads først, før jeg uploader en pdf-version af bogen. Ska nok give lyd, når bogen/filen er ved at nærme sig, og du ka downloade den ganske gratis.


hamsterhjul

I min egen klinik har jeg igennem årene oparbejdet et temmeligt omfattende lager af illustrationer, førskoleopgaver og interventionsmaterialer, der ikke har været ‘copyrightede’ i den forstand, at jeg ikke er helt sikker på, hvor de kommer fra. De har derfor heller ikke været lagt op hos tpt.

Jeg har været flittig med både internet (youtube, instagram, twitter, flickr, facebook, pinterest, alskens blogs, podcasts og hjemmesider), bitsboard, tiny tap, skanner og kopimaskine i tidens løb.

Men nu – igen fordi ingen ska tjene på mit ‘virke – tænker jeg, at jeg vist godt ka tillade mig at vidensdele og lette en smule på mit materialelåg. Jævnfør trilobitterne fra før …

barrierespil

Det er ingen hemmelighed, at jeg er en stor fortaler for at bruge spil som børnelogopædisk interventionsaktivitet. Mange af mine hjemmelavede materialer er derfor illustrationer til alskens spil.

Nå.

Alt dette er blot min indflyvning til en række kommende blogposter om materialer – håber jeg. Materialerne ska bare lige pdf-iseres først, så de er egnede til deling. Stay tuned!

41255786264_bae5afd150_o

Loading

Leave a Reply