Fonemhistorie med /s/

supermand

Da jeg lagde d-historien op på nettet i går, blev jeg bedt om osse at lave én med /s/. Den ligger klar nu og handler om Supermand, der går i cirkus. I s-historien optræder /s/’erne kun som enkeltkonsonanter.

Mens jeg sad og bryggede på s-historien, slog det mig: det er jo helt forkert at kalde historierne for lydhistorier, for det handler jo om fonemer! Så jeg har altså ændret termen til fonemhistorier i stedet for. Både her på bloggen og i Teachers pay teachers-butikken.

Ordene i Supermandhistorien er disse:

  • ordinitialt: cirkus, cirkusbillet, cykler, sabel, salamanderen, salg, sandet, sandkasse, save, scene, se, sejt, selv, sende, sendt, seng, sent, sidder, sig, siger, Signe, silkebløde, sin, sine, soler, som, sovepose, sulten, Sune, Supermand, suppen, suser, sutten, sygt, synes, synger, syv, sæl, sært, søen, søkoen, søløven, søndagsavis, sør’me, så, sådan, xylofon, zapper
  • ordmedialt: altså, avisen, cirkusbillet, dåser, fasaner, lusene, læse, læser, masser, nisser, poser, sandkasse, sovepose, suser, søndagsavis, tisse, vase
  • ordfinalt: ananas, cirkus, gratis, hvis, is, lus, mus, pyjamas, synes, søndagsavis

I s-historien optræder fonemet /s/ 106 gange, og der er i alt 204 ord i den. Det har ikke været helt nemt at undgå /s/ i klynger (sl, sm, sn, sv) og som adjunkter (sb, sd, sg), så nogle af sætningerne er blevet en kende kringlede.

tandbørstning

Historien skal læses en gang eller to om dagen og helst med masser af pjat og ballade og skuespil lagt i den, så den blir ved med at være sjov. Sprogstimulering og tandbørstning har det nemlig på præcis samme måde: det er langt mere effektivt, at den slags foregår 2 gange om dagen end 14 gange hver lørdag …

+billedudsnit

Barnet behøver ikke gentage historien – han skal bare lytte til den. Teorien bag – og evidensen for – brugen af fonemhistorier er, at når barnet gentagne gange hører et givent fonem, blir fonemet mere tydeligt (salient) og derved nemmere at lære. Metoden er især egnet til små børn og børn med vanskeligheder mht. kognition og opmærksomhed.

Klik på billedet af Supermand i toppen af indlægget, så kommer du frem til historien på Teachers pay teachers – god fornøjelse!

Loading

Leave a Reply