International autismedag

17492405_1216002411850311_1873588366794136211_o

I dag, d. 2. april, er det FN’s internationale autismedag. Hjemme hos os er det autismedag hver dag, lissom hjemme hos rigtigt mange andre!

Derfor vil jeg lige benytte lejligheden til at slå et slag for mit gamle indlæg om autismespektrum-forskellighed. Ved du fx, at autisme ikke går over med alderen? Eller, at de personlighedstræk, der forbindes med autisme, sandsynligvis er normaltfordelte i befolkningen? Ved du, hvor mange autismetræk, du selv har? Det kan du tjekke ved at læse indlægget om forskellighederne 🙂

Igennem de sidste 20 år har der været en stigning i diagnosticerede autisme-tilfælde fra nogle få promille til omkring én procent. Stigningen skyldes formodentlig primært udvikling i diagnostisk praksis og behandlingsmæssig kapacitet (Due et al.).

Udklip

Svære grader af autisme erkendes oftest allerede i småbarnsalderen, mens lettere vanskeligheder diagnosticeres senere eller slet ikke. Derfor vil man i lettere tilfælde først erkende problemerne gradvist og især med stigende krav om socialt samspil, hvilket forklarer den stigende hyppighed op igennem barndommen. Ændringer i diagnosticerede tilfælde op igennem barndommen er formodentlig det bedste bud, vi har på udvikling i forekomsten. Denne varierer betydeligt fra studie til studie. Således er der globalt estimeret en prævalens på 0,3-1% (…). De senere års danske prævalensstudier finder tilsvarende, at 0,5-1% af børnepopulationen i alderen 8-10 år har fået diagnosticeret ASF (…) (Due et al.).

Skylanders-Light-it-up-blue


Due P et al. (2014): Børn og unges mentale helbred. Forekomst af psykiske symptomer og lidelser og mulige forebyggelsesindsatser; København, Vidensråd for forebyggelse

Loading

Leave a Reply