Neurodivergente narhvaler

Neurodiverhvaffornåed? Hvis du har lyst til at få udvidet din autismehorisont, så læs endelig videre!!

Twitteren Lei Wiley-Mydske, der beskriver sig selv som “Actually Autistic: (…) yelling about neurodiversity and being a loudmouthed badass librarian,” bestyrer profilen @WileyAutLibrary, hjemmesiden Neurodiversity Library og facebooksiden Ed Wiley Autism Acceptance Lending Library. Og så har hun – efter min beskedne mening – nogle ret befriende sandheder at fortælle om neurodivergens i al almindelighed og autisme i særdeleshed.

Et godt eksempel er hendes vinkel på de ‘tegn’, man kan holde øje med mht. autisme. En traditionel måde at se det på kan du se her:

I Lei Wiley-Mydskes udgave ser det sådan her ud:

signs of autism

Hun er heller ikke vild med at blive kaldt en person med autisme – i stedet advokerer hun for ‘identitet-først-sprog’:

Det samme gør NAUK:

 Untitled

I et indlæg på bloggen Neuroland om at være eller ikke være autist skriver Stinne Hust: “Paradoksalt er det sjældent mennesker med autisme, der har det svært med at blive kaldt autist.”

Og det der neurodivergente?

Det er for længe siden bevist, at de træk, vi forbinder med autisme, er normaltfordelte. Så det er på ingen måder ualmindeligt at have i hvert fald en snes autismetræk. Ved du, hvilke du selv har? Nej? Er du nysgerrig?

Læs evt. mit indlæg om autismespektrum-forskellighed og tag Autism Quotient-testen og bliv lidt klogere på dig selv. Tankevækkende, ikke sandt?

Loading

Leave a Reply