Fixed-up-one på dansk

0

fix det

Ofte har jeg brug for at tage en snak med de børn, jeg har ‘i stald’, om, hvorfor de går til talepædagog. Jeg har for længe siden fået lov af Caroline Bowen til at oversætte hendes fixed-up-one routine, og nu er det, at jeg har brug for jeres hjælp!

For hvad skal jeg oversætte ‘fixed-up-one’ til? Hvad skal jeg bede barnet om at gøre med sine udtalefejl, når han godt selv kan høre, at han siger forkert? Fixe dem? Fikse dem? Ordne dem? Reparere dem? Noget helt andet?

Inden jeg lægger den danske version her på bloggen, er jeg nødt til at være sikker på at kalde den noget, der ligger godt i munden og er oplagt, at den skal hedde. Fortæl mig gerne, hvad du synes – stem på de(t) navn(e), du ka li – og hvis du stemmer på ‘noget helt andet’, så gi mig et praj om, hvad det ‘andet’ ku være 🙂

Fix det?

 • Reparér det (26%, 7 Votes)
 • Fiks det (22%, 6 Votes)
 • Andet? (22%, 6 Votes)
 • Fix det (19%, 5 Votes)
 • Styr det (7%, 2 Votes)
 • Ordn det (4%, 1 Votes)

Total Voters: 25

Indlæser ... Indlæser ...

6 thoughts on “Fixed-up-one på dansk

 1. 1+

  Jeg synes fikse lyder helt fint. Det har en positiv klang. Kan sagtens høre min egen næsten fireårige sige “Den fikser jeg lige” med et smil på læben og medejerskab.

 2. 1+

  “Jeg tror på/ved at du kan!” eller “Du kan!” inspireret af hvordan jeg taler med børn om det de endnu ikke kan; komme i eller af flyverdragten, åbne ostehapsen osv.
  En anden vinkel kunne være: “Øvelse gør mester!” ledsaget af en snak om noget som barnet kan huske at det ikke kunne, men nu, efter at have øvet sig, mestrer. Det kunne f.eks. være ovenstående eksempler, eller at åbne drikkedunken/madkassen, cykle, hinke el.andet. Min erfaring er, at de fleste børn således kan overføre betydningen af deres egen indsats ift. at opnå succes.

 3. 1+

  Users who have LIKED this comment:

  • avatar

  Jeg tænker at det bliver rettet en opmærksom hed på barnets udfordring og så er det en opgave i fællesskab at lave om på den. Så måske “Opdag det…” For selv om opdagelsen er fundet kan det fortsat være svært at huske at bryde den måske den dårlige vane! Altså kan det efter noget tid handle om at huske på den nye sti.

 4. 1+

  Users who have LIKED this comment:

  • avatar

  Hej Ulla! Min umiddelbare tanke er “ret det” og “rettelse”, men det lyder selvfølgelig ikke så fikst på dansk som fix it gør på engelsk ;-).

Skriv et svar