Gåder

Jeg har fundet et par fantastiske gådebøger, som jeg gerne vil dele med jer. At løse gåder er en supersjov aktivitet, der handler om at tænke sig om og bruge sin logiske sans. I de her bøger er det heldigvis sådan, at instruktionerne er ret korte, så barnet skal ikke huske en lang auditiv instruktion – han kan ‘nøjes’ med at bruge øjnene.

Gådebøgerne er forfattet og tegnet af franskmanden Olivier Tallec. På fransk hedder de:

Mit franske er miserabelt, så jeg har i stedet fundet dem på tysk. Jeg har også fundet en del af siderne fra bøgerne på pinterest (surprise!) og lavet mig en opslagstavle om og med billedgåder.

Nogle af gåderne er ret enkle og kræver ikke det store ordforråd for at kunne finde svaret – og man kan nøjes med at se på billederne (for enten kender barnet det begreb, det ord, den term, der blir spurgt til, eller også gør han ikke):

Hvem forsøger at gøre de andre bange?

Andre kræver lidt mere avanceret sprog:

Hvem laver fis?

Nogle kræver, at man er god til at bruge sine øjne:

Hvem har klædt sig ud (som spøgelser)?
Hvem sidder fast (i træstammen)?
Hvem kigger sig i spejlet?
Hvem har klædt sig ud?

Og nogle kræver, at man kan tænke sig om, så man fx kan regne ud, hvad der sker, hvis man hopper for højt på (og altså lander uden for) en trampolin – eller hvad en dum kat kan finde på at gøre (kradse (det er jo derfor, den er dum)):

Hvem hoppede for højt (på trampolinen)?
Hvem legede med den dumme kat?

Og så er der de gåder, der kræver en del omtanke, god logisk sans og viden om, hvad der kan ske, når man ikke har sovet nok (hvordan har man det så?), eller når man er forelsket (hvordan har man det så?):

Hvem har ikke sovet (længe) nok?
Hvem er forelsket?

Jeg har lavet en liste over helt enkle gådebøger til de yngste. Se her. Kender I til andre gode, visuelle gådebøger? Altså bøger, hvor instruktionerne ikke er for sprogligt avancerede? Kommentér gerne nedenfor 😀

Loading

Leave a Reply