Lav din egen font

lydalfabetetJeg har længe gerne villet kunne ‘skrive’ med Lydalfabetet – og nu har jeg fundet ud af, hvordan jeg kan komme til det!

Dengang, vi konstruerede Lydbyggeren og Lydalfabetet, var vi en håndfuld mennesker, der skulle blive enige om, hvilke symboler vi ville bruge til hvilke fonemer. Eftersom vi var flere om det, ku jeg af gode grunde ikke få lov til selv at bestemme dem alle sammen. Jeg bruger symbolerne jævnligt, så jeg har undervejs byttet en del af dem ud med nogle, som jeg bedre kan li. Og det er dét lydalfabet, jeg har fundet ud af at kunne skrive med.

På web-appen Calligraphr (klik på logoet, hvis du vil se hjemmesiden) kan du ganske gratis konstruere dine egne fonts, som du efterfølgende kan downloade, installere og bruge i alskens programmer (fx word, excel, powerpoint, publisher, paint) på PC’en.

Først skal du oprette en konto med mailadresse og adgangskode, og så er der ellers frit slag mht. at vælge, hvilket sprog din font skal være på.

fontark

Det var ret oplagt at bestemme mig for at lave en dansk font for at kunne bruge dansk tastatur til at skrive med. Mange fonemer kan således kobles med det tilsvarende bogstav: /a, b, d, e, f, g, h, i, k, l, m, n, o, p, r, s, t, v, y, æ, ø/, så blir der ikke så mange fonemer, jeg skal ‘huske’ koden til. Jeg har tilføjet symboler for længde /ː/, stød /ʔ/, sidelæsp /ɬ/ og interdentalt læsp /ɵ/, for de symboler har jeg også jævnligt brug for.

Når du har bestemt dig for, hvilket tastatur du vil skrive fonten med, skal du downloade en skabelon (template). Til det danske alfabet består skabelonen af 4 billedfiler med bogstaver på.

Jeg har brugt editeringsprogrammet Publisher til at tegne min font med. Jeg satte de 4 billedfiler ind og tilføjede dernæst lydalfabetbillederne ét ad gangen.

m

Her kan du fx se, hvordan m-‘grafemet’ er blevet til. Jeg brugte en del forsøg på at finde ud af, hvor præcist billederne ska placeres, og hvor høje og brede de kan være for ikke at blive afsnuppede.

Og så var jeg nødt til at gøre en del af billederne tydeligere ved at tegne stregerne tykkere. Til at fortykke streger har jeg brugt tegneprogrammet GIMP.

Jeg skal lige forhøre mig hos resten af Lydbyggerholdet – hvis de siger OK, laver jeg en font med de helt rigtige lydalfabetikoner, som du vil kunne downloade på Teachers pay teachers, når den er klar. Desværre kan Calligraphr kun finde ud af at lave fonte i sort/hvid – det ku ellers ha været fint med en farvefont!

Hvad tænker du? Ku du ha glæde af en lydbyggerfont?

Loading

Leave a Reply