Små eller store?

spøgelserMange børnehavebørn bøvler med ord, der starter med /s + konsonant/. Så hvordan kan vi træne de forskellige initiale kombinationer (/sb-, sd-, sg-, sl-, sm-, sn-, sv-/) på en sjov måde? Mit Små eller store?-spil kan være et bud.

Spillet består af 6 næsten ens ark med billeder, der enten er store eller små. Billederne forestiller spidermænd, spøgelser, statuer, støvler, skorpioner, skåle, slanger, slotte, smykker, snemænd, snegle og sværd. På 3 af arkene er spøgelserne store, og på de 3 andre er de små. På samme måde med de 13 andre billedpar.

http://jslhr.pubs.asha.org/article.aspx?articleid=2616298

Du og barnet får et ark hver, som I lægger bag hver jeres barriere, så I ikke kan se hinandens ark. I skal også hver ha 12 små brikker, jetoner, magneter, legoklodser eller andet – dem skal I bruge til at markere, hvilke billeder I har spurgt om. Endelig har I brug for 12 præmieting, fx diamanter, kroner, guldmønter. Læg præmietingene i en lille skål, så I har styr på dem.

I skiftes nu til at spørge hinanden:

 • er dine spøgelser store?
 • har du små sværd?
 • er slangerne store?
 • sneglene, er de store?
 • mon dine slotte er små?
 • jeg gætter på, at dine støvler er store?!

Hver gang I har spurgt, lægger I en brik på de pågældende billeder – så er de ‘taget’. Og hvis man gætter rigtigt, får man en præmie fra præmieskålen.

Når I har været alle billedparrene igennem, er det den af jer, der har fået flest præmier, der har vundet spillet.

Det, der er smart ved det her spil – når jeg selv skal sige det – er, at man er nødt til at sige ‘det hele’. Man er nødt til at spørge om både størrelse og billede, for at modparten kan svare. På den måde får I trænet /s + konsonant/ på sætningsniveau.

Spillet med de små og store billeder er endnu en aktivitet, hvor sproget ER aktiviteten 😀 Det er oplagt som lektie, du kan give barnet med hjem at spille med mor og far. Du kan hente spillet til gratis download i min butik hos Teachers pay teachers. Klik på billedet, så kommer du frem til det.

Loading

2 thoughts on “Små eller store?

 1. Hej Stella!
  Dejligt, at du har glæde af spillet! Har lige lavet en ny version af små eller store?-spillet, så hvis du klikker på billedet af spillepladen, kan du hente en ny version, hvor de 2 sidste sider er med hhv. små og store udgaver af billederne.
  Mange hilsner
  Ulla

 2. Hej Ulla
  Tusind tak fordi du deler så mange ideer og materialer! Det er altid godt med lidt nyt og lidt andet. :o)
  Jeg har afprøvet “Små eller store?” med en elev, og synes som dig, at det er smart, at man er nødt til at sige både store/små OG tingens navn med S-klynge.
  Ønske:
  Kunne du have lyst til at lave en spilleplade med lutter små billeder og en med lutter store billeder?
  Fordi:
  Det barn jeg sad med, var ind imellem i tvivl om hendes billeder nu også var store eller små. F.eks. kan de små skåle godt se store ud, hvis man ikke har set billedet af de store. Vi brugte bare de øvrige plader som reference, men det kunne jo være snildt, hvis der hørte én plade med små og én plade med store billeder til spillet.
  Med venlig hilsen
  Stella Eskildsen

Leave a Reply