Fisk!

  
Der er adskillige måder at spille ‘fisk’.

Det kan både gå på noget, man gør for at at få fat i et bestemt target (hér i form af et kort med en illustration på), og det kan gå på noget, man siger til hinanden i løbet af spillet.

Klik på et billede, så kommer du frem til beskrivelsen af én af de måder, jeg kender til.

Find din fisk

Find din fisk er et sjovt spil, som jeg for længe siden har købt hos Gonge (jeg har søgt på nettet efter det, forgæves …, så jeg kan ikke kommet med noget link).

Spillet består af en stor plade med 24 små plastiklommer, 24 fisk med hoveder i hhv. grøn, gul, rød og blå, 4 plader i de 4 farver med plads til 6 fisk på hver plus en masse små billeder, der passer ned i plastiklommerne.

Inden spillet begynder, sætter den voksne billeder i de små lommer. Bag hvert billede stikker man så én af fiskene, så man ikke kan se, hvilken farve hovedet har. Spillet går nu ud på at gætte (og huske, hvis de andre gætter forkert), hvor fiskene i ens egen farve er. Man skiftes til at gætte …

  • »jeg tror, der er en rød fisk bag ved isbjørnen«
  • »jeg tror nok, jeg kan huske, at der er en cowboy, der hvor der er en gul fisk«
  • »bag ved billedet af stigen, tror jeg, der er en grøn fisk«
  • »jeg kan huske, der er en grøn fisk bag ved billedet af koppen«
  • »mon der er en gul fisk bag ved gummistøvlerne?«
  • »er der en blå fisk bag ved billedet af glasset med tandbørste i?«

På den måde får man øvet forskellige måder at spørge på, så ”Find din fisk” er også et glimrende snakkespil.

Fisk! aka ‘Alle dine …’

Her kan du bruge ethvert kortspil, hvori der er 2, 3, 4 eller flere kort, der hører sammen (udgør et ’stik’) på den ene eller den anden måde. Det kan være 4 ens billeder, eller det kan være 4 kort af en kategori – blå ting, dyr, møbler, ting med samme begyndelseslyd.

Hver spiller får fx 7 kort på hånden til at starte med, og resten af kortene lægges ud på bordet med bagsiden opad. Hvis du spiller med et barn med små hænder, kan du måske ha glæde af at lave en kortholder som den på billedet.

Den første spiller spørger så én af de andre spillere: »Må jeg få alle dine …?« eller »Har du en …?« Hvis spiller nr. 2 har ét eller flere af de ønskede kort, afleveres de til spiller nr. 1. Hvis ikke, svares der: »Fisk!« Og så må spørgeren trække et kort op fra bordet. Turen går nu videre til den spiller, der svarede »Fisk!« Alternativt spørger I på skift – bordet rundt – uanset, om man fik et eller flere af de kort, som man spurgte om.

Det vil være godt, at du fortæller børnene, at de skal huske at lægge mærke til, hvem der spørger om hvilke kort – måske får de selv brug for at vide, hvem af de andre spillere, det bedst kan betale sig at spørge, når de selv får tur. Vinder er den, der får flest stik.

Fiskespil med fiskestang og magneter

Jeg har lavet en ’fiskestang’ af en bambuspind, et stykke snor og en magnet med hul i. De kort, der skal spilles med, udstyres med en papirclips, som ’fiskes’ op af magneten på fiskestangen.

Sjovere og hurtigere at spille end vanligt vende-/huskespil. Til gengæld er der knapt så meget brug for at beskrive billederne, som man fisker op.

Loading

3 thoughts on “Fisk!

  1. Find din fisk: Stadig et Gongeprodukt, jeg købte et nyt for nylig. (Mit var bogstaveligt talt slidt op!) Jeg bruger det til alt muligt, senest med Lydalfabet-billederne, illustrationer fra Den sultne larve-historien, som er fantastisk til de meget små børn, alle mine egne vendespil, hvad enten der er fokus på udtale, skelnen, identifikation, pronominer, verbebøjning….. Børnene bliver tilsyneladende aldrig trætte af det spil. Skriv gerne til mig, hvis I står og mangler noget :-), Jeg er endnu ikke så tjekket, at jeg har fået etableret min egen blog. Tak til jer, der har! Bente Zimling

Leave a Reply