Ugens pin (odd one out)

Når du arbejder med ordforråd, er det godt både at arbejde med at kategorisere og med at ikke-kategorisere.

Jeg har pinnet en række opgaver, der handler om at finde ud af, hvilket af en række billeder, der ikke hører sammen med de andre. Det er den slags opgaver, der på engelsk kaldes odd one out.

I opgaven her i øverste række er det agernet, der ikke passer sammen med pindsvinet, hjorten, stinkdyret og ræven, fordi de 4 sidste er dyr – og det er et agern ikke. I næste række er det knapt så enkelt, hvilket billede der ikke passer, så hér kan I få en god snak: nogle børn synes nemlig, det er kyllingen, der ikke passer sammen med de andre billeder (fordi den er den eneste, der kan flyve), mens andre synes, det er stalden, der ikke passer (fordi de andre billeder forestiller dyr).

Når I taler om, hvilke ting og hvilke billeder der passer sammen, kommer I automatisk til at snakke om ligheder, forskelle og om kategorier og overbegreber – og ikke kun om ‘navnet’ på hver enkelt ting.

Andre gode opgaver på opslagstavlen er fx disse her:

Hvis du vil lave pins om til opgaver, som I kan arbejde med direkte på en iPad, kan du følge den opskrift, som jeg har lavet i indlægget om opgaveark.

Loading

Leave a Reply