Fonologitest for travle logopæder

I alle mine år som praktiserende børnelogopæd har jeg været voldsomt træt af de fonologitests, der har været tilgængelige på det danske marked. De har alle – uden undtagelse – haft den samme basale konstruktionsfejl: jeg ska notere på ét ark (eller flere), før jeg siden overfører mine transskriptioner til et andet ark (eller flere). Det gir 2 arbejdsgange, og det gider jeg simpelthen ikke, hvis og når jeg ka nøjes med én!

KK-alle sider

Jeg har i stedet brugt en hjemmeproduceret version af Kirsten og Kurt Kristensens fonologisk billedtest, der har den kæmpe fordel kun at ha ét scoringsark.

I mange år havde jeg planer om at udgive testen og sælge den. I disse mange år har jeg derfor jævnligt revideret i både scoringsarket og de mange fotograferede items i testen. Og nu, hvor jeg ikke længere (s)ka tjene penge på mine logopædiske kundskaber, vil jeg i stedet lægge testen op på nettet til gratis nedhentning og brug.

Testen består disse 6 filer, hvoraf du – er mit gæt – i det daglige kun vil ha brug for de 2 første:

 1. 103 fotografier
 2. scoringsark
 3. instruks
 4. transskription af de 103 items
 5. foneminventar
  • enkeltkonsonanter
  • konsonantkombinationer
  • vokaler
 6. alskens ekstra noteringsark
  • stimulabilitetsvurdering
  • konsonantsubstitutioner
  • vokalsubstitutioner

For at gøre det lettere, har jeg samlet de 4 sidste filer i en zip-fil, og så har har jeg lagt følgende 3 filer op i butikken hos teachers pay teachers:

kk-side 2

Billedet ovenfor er et udsnit af scoringsarkets side 2, hvorpå du noterer barnets produktion af konsonantklynger. Her ka du nemt se, om barnet fx har svært ved ord med /konsonant + l/ eller /k + konsonant/, for i begge tilfælde står ordene ved siden af hinanden – enten lodret eller vandret – ingen behov for at skrive over på et andet noteringsark!

forsidecollage 4 x 7

Du ka printe item-billederne ud eller beholde dem som en pdf-fil og vise dem på din computer eller padde. De fleste børn er glade for at være den, der ‘bladrer’ mellem billederne, og det ka du lettest gøre, hvis du ikke bruger en udprintet version. Så det vil jeg klart anbefale dig at gøre.

Loading

Leave a Reply