Fonemhistorie med /sd/

tegnestifter

Fonemhistorien med /sd/-ord handler blandt andet om en kræsen hest, en stumtjener og tegnestifter.

Skærmbillede fra 2019-10-30 16-17-26

I sd-historien optræder adjunktet /sd/ 99 gange, og der er i alt 221 ord i den. Jeg har undgået ord med/g/ og /k/, så ind imellem er sætningerne blevet spøjse. Ligeledes har jeg bestræbt mig på at undgå de andre adjunkter /sb/ og /sg/ og konsonantklynger.

Læs historien for barnet – gerne med masser af pjattet stemmeføring undervejs – og lad dernæst forælderen gøre det samme, så han/hun er helt med på, hvordan du gerne vil ha den læst højt derhjemme.

Historien skal læses en gang eller to om dagen og helst med masser af pjat og ballade og skuespil lagt i den, så den blir ved med at være sjov.

Barnet behøver ikke gentage historien – bare lytte til den. Teorien bag – og evidensen for – brugen af lydhistorier er, at når barnet gentagne gange hører en given fonemkombination, blir kombinationen mere tydelig (salient) og derved nemmere at lære. Metoden er især egnet til små børn og børn med vanskeligheder mht. kognition og opmærksomhed.

Ordene er disse:

  • ordinitialt: stabel, stabile, stald, stalden, staldens, stationer, statue, stearinlysene, stedet, stejler, stige, stillads, Stille, stiller, Stilles, stimer, stiv, stof, stoler, stolte, stop, stoppesteder, store, Storm, studeret, stue, stumper, stumtjener, stumtjeneren, styr, stønner, størst, støvler, støvlerne
  • ordmedialt: heste, hestehoved, hestemad, hestene, hoster, lænestol, lillesøsteren, liste, listet, listige, lysestage, lysestagen, mindste, mursten, pasta, pistoler, puste, ryster, sidste, søheste, stoppesteder, tegnestifter, tegnestifterne, tilstår, turisten, tørstig, vidste
  • ordfinalt: blæst, fest, først, hest, lyst, nederst, sidst, størst, turist, østers

Historien ligger i min butik hos Teachers pay teachers. Klik på billedet, så kommer du frem 🙂

Den er gratis at downloade, og du er meget velkommen til at dele den vidt og bredt. I menupunktet Egne materialer øverst her på siden ka du se de andre fonemhistorier, som jeg har begået.

God fornøjelse med Stille og Storm!

Loading

Leave a Reply