Anatomiske nørderier

fig 2-12

Jeg synes, anatomi er yderst fascinerende. Det samme gælder for fysiologi og neurologi. Husker, hvor svært, udfordrende og ekstremt tidskrævende det var for mig at lære alle de nye termer, da jeg gik ombord i Zemlin og medicinfaget som nyslået audiologopædistuderende i efteråret 1987.

fig 2-25

Husker det udfordrende i at sku lære termerne på både engelsk, latin (sommetider osse græsk) og dansk. Af én eller anden grund husker jeg især, at det var udfordrende at få styr på de ustyrligt mange vertebrae (7 cervicale, 12 thoracale og 5 lumbale), som mennesker er udstyret med.

Og frem for alt husker jeg min store stolthed, når der var noget, der fes ind, og jeg rent faktisk forstod – og ku huske – det, vi blev undervist i. Husker stoltheden over at vide, at det her det har jeg selv lært mig; jeg har selv slidt for at få det ind i hovedet; jeg har selv slået tusindvis af ord op igen og igen for at få dem lært; jeg har selv kigget på anatomiske atlasser …

Som praktiserende logopæd har det ofte været en kæmpe fordel at forstå anatomien og fysiologien bag bl.a. artikulation og neurologiske vanskeligheder. Det er ulige lettere at forklare noget, man selv forstår, til andre (og til sig selv). For slet ikke at tale om fornøjelsen ved, at det, jeg baksede med at annamme for 32 år siden, stadig sidder fast.

zemlin

Min dreng har altid været vild med tegnefilm. Af og til har jeg været nødt til at vise ham, at ikke alt, der sker i filmene, er muligt i virkeligheden. Og hér har Zemlin vist sig at være uovertruffen som forklaring og som bevis. Jon var især begejstret over, at der i bogen er billeder af ‘ægte levende døde’, som han entusiastisk forklarede sine måbende børnehaveklassekammerater, mens han viste frem og forklarede.

fig 3-58

Vi er fx begge ret betagede af dette billede af en hals og et ansigt, hvor hud og platysma er fjernet. Ulækkert, smukt og yderst illustrativt på samme tid!


Nå.

Det var noget af en langsommelig indsejling til det, som jeg i virkeligheden vil fortælle om.

Jeg har længe samlet på alskens anatomiske billeder (skitser, tegninger og fotografier) på en opslagstavle på pinterest. Det allerførste anatomibillede, jeg pinnede tilbage i 2011, viser blodårerne i og omkring et menneskeligt hjerte.

Og jeg synes, det er voldsomt imponerende og sjovt, at skildpaddens ribben i løbet af evolutionen er blevet til dens skjold.

Sidste tilføjelser til opslagstavlen er en række anatomiske tegninger fra flickr, hvor den engelske anatom Alice Roberts har oploadet en masse af sine fantastisk flotte undervisningsmaterialer.

Hvis du osse er anatominørd, er du mere end velkommen til at viderepinne mine pins på anatomiopslagstavlen. Hvis du ikke ka nøjes med de billeder, jeg har pinnet, ligger der mange flere på dr. Roberts flickrprofil 🙂

Loading

Leave a Reply