Fonemmonstre

Et af aspekterne i fonologisk opmærksomhed er at kunne skelne ord efter deres initiale eller finale fonem. Så det er et aspekt, som du jævnligt bør ha med i din fonologiske intervention. Her kan fonemmonstrene belejligt hjælpe dig!

Fonemmonstrene Bibba, Doddu, Fiffe, Gukke, Hihha, Jojjo, Kækko, Lelle, Mammu, Ninno, Påppi, Rurru, Sassi, Titti og Vuvve er skrækkeligt sultne og skrækkeligt kræsne. De vil nemlig kun spise og drikke noget, der begynder med samme lyd, som de selv gør. Så Kækko vil kun spise kager, kameler, kælke og kuverter – og kun drikke cola og kaffe. På samme måde vil Vuvve kun spise vulkaner, hvepse, veje og vandmeloner – og kun drikke vin og vand.

Brug monstrene sammen med de billeder eller konkreter, du ellers bruger til at træne konsonantfonemer. Start med at fortælle barnet, hvad alle billeder/konkreter forestiller, så I er enige om, hvad der er hvad. Fortæl dernæst barnet, hvad monstrene hedder, og hvilke fonemer de ka li.

b-ord

Her kan du se et udsnit af Babbis ‘mad’: bamse, badedragt, bat, bukser, bil, brød, banan, båd, blomst og bjørn.

Når monstrene har spist al maden, benævner I al maden én gang til – for hvert monster ad gangen – så barnet kan få en god fornemmelse af de initiale fonemer ved at gentage dem igen og igen.

Du kan hente monstrene ved at klikke på billedet af dem. Eller du kan besøge min teachers pay teachers-butik. Print dem ud i A4 eller A3-størrelse og laminér dem, så de kan holde til lidt hårdhændet behandling.

God appetit!

Loading

Leave a Reply