Spil sudoku med sprogbørn

At løse sudoku sammen med et barn eller et par stykker er endnu et fremragende eksempel på en aktivitet, hvor sproget ER er aktiviteten.

Sudoku er »en logisk opgave (hvis løsning dog ikke kræver brug af matematik, selv om mange tror det), som går ud på, at man skal placere forskellige symboler, typisk cifre, i felter. Den klassiske, oprindelige opgave består af 81 felter eller celler fordelt på 9 vandrette rækker og 9 lodrette kolonner, der igen er samlet i ni blokke, hver med 3 gange 3 felter. Det gælder om at placere cifrene 1-9 således at hver række, kolonne og blok indeholder hvert ciffer én gang.« (da.wikipedia.org)

Jeg spiller sudoku med alskens småting og små illustrationer – forskellige farver, størrelser, dyr, tøj, former, forskellige targetfonemer etc. Jeg begynder med en spilleplade på 3 x 3 felter og med 3 x 3 ting (3 grønne stjerner, 3 blå stjerner og 3 gule stjerner fx).

Når barnet har fanget fidusen, udvider jeg til 4 x 4 og senere til 5 x 5 felter/ting. Er han meget visuelt stærk (og synes han, sudoku er supersjovt), udvider jeg helt op til 6 x 6 felter/ting.

Når jeg spiller sudoku, har jeg disse regler:

  • man bestemmer selv, hvilken brik man vil lægge
  • ingen ens brikker, hverken lodret eller vandret
  • hjælp må kun være verbal – og må kun gives, når den, der har tur, har bedt om hjælp
    • hvor kan man fx lægge det næste billede af hunden i sudokuen ovenfor?
  • når man ikke har tur, sidder man på sine hænder, så man ikke kommer til at pege 🙂
  • når brikken er lagt, er den lagt – ’bordet fanger’!

I et spil sudoku er der god brug for ord og fraser som: øverste række, næstnederste række, første kolonne, anden plads, oven over den blå, ved siden af den gule …

Endnu en god ting ved sudoku er, at vi spiller mod spillet og ikke mod hinanden – for nogle gange lykkes det for os at få lagt alle brikkerne – så har VI vundet over spillet – andre gange kan vi ikke få lagt alle brikkerne – og så har SPILLET vundet over os.

Sudoku er en oplagt aktivitet at gi barnet med hjem som ‘lektie’ til næste gang, I mødes.

Hvis du sku ha fået lyst til at spille sudoku, kan du finde spilleplader til 6 x 6, 5 x 5, 4 x 4 og 3 x 3 felter her.

Loading

Leave a Reply