Hvem er hvem?

Der findes adskillige spil med titlen Hvem er hvem? I købeudgaverne er der 2 plader med 24 billeder på, så hver spiller har de samme billeder foran sig. Billederne er også med i spillet som løse kort. Man trækker hver ét af disse kort, og ved hjælp af udelukkelsesmetoden finder man ud af, hvem modstanderen ’er’. I spillet skal man lægge godt mærke til de små forskelle, der er på personerne på spillekortene.

Man skiftes til at stille spørgsmål til hinanden af typen:

 • »Har din person briller?« (hvis svaret er ja, kan alle personer uden briller udelukkes)
 • »Har din person hår på hovedet?« (hvis svaret er ja, kan alle de skaldede udelukkes)
 • »Har din person en stor næse?« (hvis svaret er ja, kan alle med små næser udelukkes)

Til sidst sidder man tilbage med bare én person, der så må være den, som modstanderen ’er’. Den, der først gætter rigtigt, har vundet.
I spillevejledningen står der, at spillet er beregnet på børn fra 6 år, men med lidt vejledning kan også yngre børn hitte ud af det. Måske skal I så bare nøjes med at være én, der gætter, og én der er den hemmelige person, der skal gættes.

Hvem er hvem-spil kan bruges til at kategorisere, beskrive og gætte andre ting med – fx dyr. Lav dig 3 x 24 små billeder af dyr, der har samme størrelse som de oprindelige billeder til spillet. Spørgsmålene kunne så lyde:

 • »Har dit dyr 2 ben?«
 • »Spiser dit dyr planter?«
 • »Kan dit dyr flyve?«
 • »Føder dit dyr levende unger?«
 • »Lever dit dyr i vandet?«
 • »Kan dit dyr være et kæledyr?«
 • »Kan dit dyr løbe hurtigt?«

Hvis du laver et spil med tøj, kunne spørgsmålene være:

 • »Er dit tøj noget vintertøj?«
 • »Har dit tøj ærmer?«
 • »Kan man have dit tøj på fødderne?«
 • »Er dit tøj til babyer?«
 • »Er dit tøj til at have på hovedet?«
 • »Er dit tøj lavet af læder?«
 • »Er der lommer i dit tøj?«

Og hvis du laver et spil med mad:

 • »Spiser man din mad med ske?«
 • »Er din mad noget dessert?«
 • »Er din mad lavet i ovnen?«
 • »Er der kød i din mad?«
 • »Er din mad en grøntsag?«
 • »Er din mad varm?«
 • »Spiser man din mad om morgenen?«

Du kan også spille hvem er hvem? helt enkelt ved at have de samme billeder i 2 eksemplarer, som I lægger foran jer, så I har de samme billeder at kigge på. I stedet for at vippe billederne ned undervejs i spillet, fjerner I dem fra bordet. Når billederne ligger på bordet, er det nemmere for dig at tjekke, om barnet har forstået korrekt (»Har din person gult hår?« alt efter om svaret er ja eller nej, er det jo personerne med eller uden gult hår, der skal blive liggende på bordet.)

Loading

2 thoughts on “Hvem er hvem?

Leave a Reply