Velærer og sugerør

Igennem noget tid har jeg arbejdet med en børnehaveklassedreng, der har utroligt svært ved at producere velærer, så hos ham blir /k, g, ŋ/ til hhv. /t, d, n/. Han har svært ved at få tungespidsen til at blive nede, så den ikke artikulerer mod fortænderne i overmunden. Han er supermotiveret og synes, det er træls at blive ved med at sige fortert.
Og nu har jeg fundet på et trick, der virker – sugerør!

alveolærvelær
Selvom vi på fagsprog omtaler velærer som velærer, fordi artikulationsstedet jo er ved velum, er der også noget, som tungespidsen skal gøre, når man skal producere velærer.
Når jeg skal forklare det for børnene, plejer jeg at kalde alveolær-fonemerne for ‘tungen-op-lyde’ og velær-fonemerne for ‘tungen-ned-lyde’. Og når jeg skal vise det, ud over at bruge spejl og mig selv som model, bruger jeg en app, der hedder Se bogstavlyde. Den ligger også som en online hjemmeside, hvis du ikke har en tablet.
sugerør1lille
Jeg bruger ret tykke sugerør (de tynde knækker for nemt), og klipper dem i korte stykker – til mig passer et stykke på ca. 4½ cm. Jeg åbner munden op, så højt jeg kan, og sætter sugerørsstykket mellem fortænderne og bider forsigtigt i det, så det sidder fast mellem tænderne. I spejlet kan jeg nu tydeligt se, hvad der foregår inde i munden.
Barnet får også et stykke (der skal være knapt så langt – prøv jer frem!), og det samme gør forælderen.
sugerør2 (t)lille
Når man nu forsøger at sige en alveolær, og altså strækker tungespidsen opad, er det ret svært, for tungen kan simpelthen ikke nå op til tænderne i overmunden.sugerør3 (k)lille Jeg ber barnet om at sætte tungespidsen forneden af sugerøret og producere et /k/. Sommetider kan det blive til /kr/, og det er lige meget lige nu, for jeg vil bare ha ham til at få fornemmelsen af, hvordan det føles – og ser ud – at tungespidsen artikulerer andre steder end mod overtænderne.

049-zilla

Hvis du pakker det ind i et spil, blir det sjovere at sige den samme lyd igen og igen mange gange. Jeg bruger fx den her Godzilla, som jeg har fyldt ud med 88 sekskantede rum. Vi kaster med terning og sætter krydser i det samme antal felter, som terningeøjnene viser – mens vi siger /k/ lisså mange gange. Den, der sætter det sidste kryds, har vundet.

Og jeg sku hilse at sige, at man blir vanvittigt træt i musklerne af at have munden stående på vid gab i længere tid ad gangen, så det er helt OK at tage sugerøret ud, når man ikke siger /k/!

Da vi havde udfyldt vores Godzilla i går, spillede vi et spil med en masse ord med initiale /k, g/, og for første gang i sit liv ku drengen sige dem med korrekt forlyd – uden brug af sugerør …

Loading

One thought on “Velærer og sugerør

Leave a Reply