Afspilning af lydfiler

VLC0

På nettet er der myriader af gratisprogrammer, som du kan downloade og bruge til at afspille lydfiler med – fx når du har optaget en test med et barn og skal transskribere bagefter. Jeg bruger selv det program, der hedder VLC medieafspiller (VLC media player), fordi det kan alle de finurlige ting, jeg har brug for.

VLC medieafspiller kan:

 • afspille både lyd- og videofiler
 • afspille lydfiler optaget i Evernote
  • som er det program, jeg bruger til at optage i og tage alskens noter i (se indlægget om Evernote andetsteds i bloggen!)
 • vise tiden
  • altså hvor langt, jeg er kommet i filen, når jeg afspiller
  • det smarte ved det er, at så kan jeg notere tiden og gå tilbage til lige dét tidspunkt igen, hvis jeg får brug for det
 • hoppe tilbage i afspilningen
  • ofte har jeg jo brug for at høre det samme ord eller det samme fonem igen og igen og igen, for at være helt sikker på, hvad det er, barnet siger
 • afspille med nedsat hastighed
  • sommetider kan det være fint at høre afspilningen bare lidt langsommere end ved normalt taletempo
  • vær bare opmærksom på, at hvis du afspiller alt for langsomt, har det indflydelse på, hvordan vokalerne lyder
 • styres vha. genvejstaster
  • min tålmodighed rækker ikke til at at sidde og forsøge at ramme rigtigt på en tidslinje med en mus (som man fx gør på YouTube)
  • hvis jeg skal styre tiden vha. mus, skal jeg også holde øje med det nøjagtige tidspunkt, jeg vil tilbage til – igen en hård belastning for min tålmodighed

VLC kan også en masse, som jeg ikke har brug for. På programmets hjemmeside står der bl.a. følgende:

VLC medieafspiller er en gratis og open source medieafspiller, encoder og streamer lavet af frivillige (…). VLC (…) virker på stort set alle populære platforme og kan afspille næsten alle filer, CDer, DVDer, netværksstreams og andre medieformater!

lytterGenveje vha. taster er der heldigvis mange af i VLC medieafspiller. Jeg bruger de her:

 • [alt ←] hop 10 sek. bagud
  • hold alt-tasten nede og tryk på ← (ser ud som ˂ på mit tastatur …)
 • [shift ←] hop 3 sek. bagud
 • [mellemrum] pause / spil
 • [-] afspil langsommere
 • [+] afspil hurtigere

Hvis du vil se alle genvejstasterne, skal du gå ind i ’Tools’ og dernæst vælge ’Indstillinger’.

Loading

One thought on “Afspilning af lydfiler

 1. […] Jeg bruger den gratis app, der hedder Evernote, til rigtigt mange ting: skriver noter, laver lister, optager lydfiler med de børn, jeg arbejder med og meget andet. Du kan finde Evernotes hjemmeside hér, og du kan finde app’en på iTunes og Google Play. I forhold til lydoptagelser har Evernote den store fordel, at jeg kan afspille filerne med VLC medieafspiller. […]

Leave a Reply